Fotefar mot nord - Bruneset i Fagervika
Fotefar mot nord er en veiviser i historien i Nord-Norge og Namdalen. På 1990-tallet valgte hver kommune i landsdelen ett kulturminne (Fotefar) som bidrag til prosjektet. Kommunene tilrettela kulturminner eller kulturmiljøer, enten med kulturstier, skilt eller utstillinger. Til sammen gir disse fotefarene et bredt bilde av landsdelens folk, natur og virksomhet gjennom 10 000 år.
I april 2021 startet et forprosjekt for å revitalisere Fotefar mot nord og sikre videre drift. Forprosjektet drives fra Nordland Fylkeskommune, og har en arbeidsgruppe og en styringsgruppe med medlemmer fra de involverte fylkeskommunene og Sametinget.
Bruneset i Fagervika - Fra fangstanlegg til tyskerfestning
Bruneset var Leirfjord kommune sitt fotefar mot nord. Tilrettelegging av kulturminnestien på Bruneset sto ferdig midt på 90-tallet og arbeidet ble den gang drevet frem av Gunnar Berntsen og Leirfjord Folkeminnelag. Du kan lese mer om kulturminner og severdigheter på Bruneset i informasjonsbrosjyren fra 1995. Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Bruneset i 2025
Det har gått 30 år siden tilretteleggingen av kulturminnestien på Bruneset sto ferdig. Leirfjord sitt fotefar var dessverre blitt svært forfallent i årene som har gått. Parallelt med revitaliseringsprosjektet for hele fotefar mot nord samarbeider Leirfjord kommune med grunneiere og lokalbefolkning for en oppgradering av anlegget på Bruneset. Lokalbefolkning og hytteeiere i Fagervika har etablert Bruneset venneforening som skal arbeide for å ivareta og ruste opp kulturminner og kystfortet på Bruneset.
Arbeidet gjøres i hovedsak av frivillige og finansieres med økonomisk støtte fra offentlige og private aktører. Innsatsen og kompetansen fra de frivillige er svært viktig i dette prosjektet. Det arbeides fortløpende med å skaffe finansiering for å komme i mål med de planene vi har for anlegget.
Sist oppdatert