Så er denne magiske tiden her igjen: julen! Tiden da minner skapes. Minner som barna vil ha med seg resten av livet.

– Vi voksne bruker mye tid og krefter på at barnas jul skal bli akkurat så magisk som de drømmer om. Det som er viktig å huske på er at det barn ønsker seg aller mest, er trygge og gode voksne som oppfører seg akkurat slik de pleier, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Hun peker på at det ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barn. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer, snakker litt høyere eller gir en klem som varer litt lenger, kan gjøre barn usikre og utrygge. 

– For mange er alkohol en viktig del av julekosen, og det er helt greit. Det vi må huske på at det er vårt ansvar at ikke de voksnes alkoholbruk går ut over barnas julehygge, sier hun. 

 

Bruk alkovett i jula

Leirfjord er en Av-og-til-kommune og samarbeider tett med Av-og-til for å forebygge og redusere skadelig alkoholbruk. 

– Alle barn fortjener en trygg og god julefeiring med hyggelige minner de kan ta med seg videre i livet. Derfor oppfordrer vi alle voksne som skal feire sammen med barn om å tenke over egen alkoholbruk i jula, sier Einar Einmo i Leirfjord kommune. 

Han oppfordrer alle i Leirfjord til å ta med noen gode råd om barn og alkohol inn i juleplanleggingen.

 

Julas viktigste huskeliste: 

  • Drikk maks to glass når du er sammen med barn  

Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, med barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem.  

  • Vær bevisst på mengden alkohol du kjøper inn

Kjøper vi mer alkohol, er sannsynligheten også stor for at vi drikker mer. Passer du på å også fylle handlekurven med fristende alkoholfrie alternativer, vil det bli lettere å bytte ut noen av glassene med alkohol. Kanskje du kan friste med en alkoholfri velkomstdrink, eller sette sammen en alkoholfri drikkemeny som er tilpasset julematen?

  • Bli enige med andre voksne

Skal dere feire jul sammen med andre voksne? Da kan det være fint å avtale hva som er greit og ikke med barn til stede. Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.

  • Husk at barn påvirkes før du gjør det

Ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn usikre og utrygge. 

  • Ikke glem morgendagen

Juleøl og akevitt er en del av julekosen for mange. Pass på at det ikke ender med at du neste dag må avlyse skituren, snømannbyggingen eller andre juleaktiviteter hele familien har gledet seg til.   

  • Vær spesielt bevisst i ferier og høytider

For barna er jula er en spesiell og magisk tid. Julaften er en dag de har store forventninger til og gleder seg til lenge, og minnene fra det som skjer under feiringen er noe de tar med seg resten av livet. Det er vårt ansvar å sørge for at ikke de voksnes alkoholbruk går ut over barnas julehygge.

 

Vil du lese mer? 

Besøk Av-og-til på nett